Ilkka Mäkelä on myynnin uusin vahvistus

Julkaistu: 1 kesäkuun, 2023

Täällä Tammerkosken rannalla Tampellan konepajassa se urani alkoi, hymyilee rennon oloinen mies asettautuessaan kuvaan punatiilisessä tehdasmaisemassa.

Maisema on tuttu, sillä tänne Tampereelle Ilkka Mäkelä saapui Laviasta opiskelemaan insinööriksi 1980-luvulla. Nykyisin koti on Kiikoisissa, jossa miehen pitää kiireisenä metsänhoito, rakas kuntoa ylläpitävä harrastus.

Vaikka opiskelualana olivat koneet, heti alussa Mäkelä tiesi, että hänen juttunsa tulee olemaan asiakkaat.

–          Urallani ohjaava tekijä on ollut aina asiakastyö. Tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä.

Kone, Transpoint, Posti…suuret työnantajat ja isot vastuut vilisevät Mäkelän tarinassa hänen kertoillessaan työhistoriastaan. Erilaiset toimialat teollisuudesta kuljetusalan kautta terveysalaan ja HR-puoleen ovat tarjonneet aikaansaavalle insinöörille näköalapaikkoja myynnin ja markkinoinnin parissa. Vaikka kolmekymppinen Mäkelä oli uransa huipulla vastaten 400 hengen Tampereen postikeskuksesta, ei hän jäänyt lepäilemään laakereilleen, vaan lähti aina rohkeasti kohti uusia haasteita. Pelkkä työntekijöiden ohjaaminen ei riittänyt, piti päästä suoraan asiakasrajapintaan ja kokeilla yrittäjyyttä.

–          Vaimoni sanoisi, että tykkään haastaa itseäni.

–          Ja niinhän se on, haluan koko ajan oppia uutta tekemällä minulle uusia asioita.

Koulutus antaa Mäkelän mielestä hyvän pohjan uuden oppimiselle. Siksi hän onkin päivittänyt osaamistaan useaan kertaan. Viimeisimpänä hän suoritti myyntijohtamisen erikoisammattitutkinnon, joka antoi uusia eväitä digitaaliseen markkinointiin.

–          Sosiaalinen media ja videot ovat tuoneet ihan uuden kerroksen myyntiin.

–          Nuoret etsivät tietoa toisella tavalla kuin eläkeiässä olevat, ja kaikkien asiakkaiden pitää saada tietää ja ymmärtää, mitä me myymme.

Energiaremonttien asiantuntija on Mäkelän uusi titteli Smart Heatingillä. Siten häntä voikin hyvällä syyllä tituleerata, sillä miehellä on kokemusta talotekniikasta ja taloyhtiöiden energiaremonteista yli kymmenen vuoden ajalta.

–          Kymmenisen vuotta sitten tässä bisneksessä alettiin ymmärtää, että ilman kunnollista poistoilman lämmöntalteenottoa jopa 30 % kerrostalon lämmitysenergiasta menee harakoille. Se on valtava luku!

–          Olisi hienoa, että kaikki tahtoisivat tehdä energiaremontin vain ympäristösyistä, mutta onneksi se tuo myös merkittäviä taloudellisia säästöjä, joten homma on kaikilla mittareilla kannattavaa.

Siitä huolimatta Mäkelä ei lähde väittämään, että alan myyntityö olisi helppoa. Hänellä on pitkä kokemus konsulttitehtävistä ja syvällistä ymmärrystä taloyhtiöiden hallitusten ja osakkaiden ajatuksista ja toimintatavoista.

–          Meidän pitää tehdä läpinäkyväksi koko tämän energiaremontin elinkaari, jotta asiakas voi luottaa siihen prosessiin.

Smart Heatingilla tässä on jo onnistuttu hyvin, tuumii Mäkelä, sillä yli 100:n valmiin projektin joukosta kaikki ovat kahta lukuun ottamatta luottaneet lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmänsä ylläpidon ja optimoinnin Smart Heatingin käsiin.

–          Ja referenssit puhuvat puolestaan, Smart Heatingin asiakkaat ovat tyytyväisiä.

Ilkka Mäkelä haluaakin päivän päätteeksi pystyä katsomaan asiakasta suoraan silmiin ja tietää, että homma on hoidettu kunnolla loppuun saakka.

–          Uudelta tehtävältäni odotan sitä, että pääsen asiakaslähtöisessä yrityksessä käyttämään kaikkia niitä taitojani ja verkostoja, joita minulla on. Tällainen ketterä firma sopii minunlaiselleni nopealiikkeiselle tyypille.

–          Tässä vain asiakas ratkaisee, jatkuuko homma, ja niin sen pitääkin olla.