Kimmo Koivukangas on työskennellyt puolentoista vuoden ajan projektipäällikönä Smart Heating Oy:llä. Työelämässään Kimmo on päässyt keskelle käynnissä olevaa vihreää siirtymää. Samaan aikaan Venäjän sotatoimista johtanut energiakriisi on lisännyt kaikkien suomalaisten kiinnostusta energia-alaa kohtaan.
Pudasjärveltä lähtöisin oleva Kimmo Koivukangas on kulkenut pitkän tien energia-alalle ja pääkaupunkiseudulle. Työuran ensimmäiset kaksikymmentä vuotta vierähti ikkunoiden asennustöissä Pohjois-Suomessa. Tuona aikana Kimmo ehti vierailemaan sadoissa ellei tuhansissa kodeissa vanhoja ikkunoita vaihtaen.
”Ikkunahommissa mietin paljonkin sitä, miksi kertaalleen lämmitetty huoneistoilma päästettiin taivaan tuuliin. En osannut kuitenkaan vielä silloin ajatella, että näitä asioita joskus työkseni ratkoisin. Olen ajatellut aina vihreää siirtymää järkevien ratkaisujen tai uusien innovaatioiden kautta – en niinkään pelkkänä ideologiana.”
Pitkään kytenyt palo LVI-alaa kohtaan konkretisoitui vuonna 2018. Aikuisiällä aloitetut LVI-insinöörin opinnot päättyivät hyvin arvosanoin neljän vuoden opiskelun jälkeen. Opinnäytetyö lämmöntalteenotosta syvensi Kimmon osaamista ja pian omat työelämän suunnitelmat näyttivät sijoittuvan tulevaisuuden toimialalle, suoraan lämmitysratkaisujen maailmaan.
Kohti vihreää siirtymää
Pian valmistumisen jälkeen Kimmo törmäsi sattumalta sosiaalisessa mediassa Smart Heatingin lämmitysratkaisuihin ja kiinnostui yrityksestä. Omissa opinnoissa Kimmo oli suuntautunut urakoinnin sijaan suunnitteluun, mutta tavatessaan Smart Heatingin henkilöstöä, Kimmo oli avoin urakoinnin suuntaan. Samalla hän kertoi olevansa valmis muuttamaan töiden perässä Etelä-Suomeen jos sitä projektipäällikön työ vaatisi.
”Meillä oli omakotitalo Oulussa ja tykkäsimme asua siellä. Päätös pääkaupunkiseudulle muuttamisesta oli iso muutos koko perheelle ja tein asiassa ison henkilökohtaisen päätöksen. Kiitos kuuluukin vaimolle ja perheelle, että kaikki on tähän mennessä järjestynyt.”
Kimmon työura Smart Heatingin palveluksessa alkoi työmaalta muiden asentajien mukana. Muutamien reissukuukausien jälkeen perhe muutti Kimmon mukana pääkaupunkiseudulle. Samana kesänä Kimmo saikin jo ensimmäisen projektinvetovastuun. Isoon helsinkiläiseen taloyhtiöön Lauttasaaressa toteutettiin hybridi-ratkaisu maalämmön, kaukolämmön ja lämmöntalteenoton yhdistelmänä.
Projektipäällikkö tiedottaa ja tulee toimeen
Taloyhtiöille suunnatut Smart Heatingin kokonaistoimitukset sekä lämmitysratkaisut pitävät sisällään esimerkiksi maalämmön poraamista, lämmöntalteenottoa, erilaisia automaatioratkaisuja ja sähkötöitä. Kimmon mukaan kokonaistoimitukseen kuuluu myös kaivuutöitä, putkien vetämistä, timanttiporausta ja sähkötöitä. Paljon siis monenlaisia työvaiheita.
Projektipäällikkö toimii urakan vastuuhenkilönä. Hänen nimensä ja numeronsa tiedetään ja häneen ollaan yhteydessä sekä valvojien, taloyhtiön hallituksen, isännöitsijän tai alihankkijoiden toimesta. Myös tavan asukkaat saattavat soittaa milloin milläkin asialla. Sen vuoksi Kimmo nostaakin tiedottamisen sekä ihmisten kanssa toimimisen omassa työssä suureen rooliin.
”Kuulostaa helpolta, mutta tärkeintä on tulla ihmisten kanssa toimeen. Tutut alihankkijat ja kumppanit helpottavat työtä, eikä minun tarvitse puuttua pieniin päätöksiin tai aikatauluista sopimiseen. Oma aika meneekin asukkaille tiedottamisessa, liikennejärjestelyissä sekä muissa käytännön asioissa. Palveltavia sidosryhmiä on melko liuta ja kaikkien kanssa pitää pystyä tekemään oikeita asioita, oikeaan aikaan.”
Energiaremontit kestävät tyypillisesti 4-6 kuukautta. Projektipäällikön alaisuudessa saattaakin työskennellä useita kymmeniä eri toimijoita. On omaa väkeä, alihankkijoita, kumppaneita ja viranomaisia. Käynnissä ei suinkaan ole pelkästään yksi projekti vaan Kimmo hoitaa samaan aikaan useita käynnissä olevia urakoita. Kimmon mukaan optimaalinen projektimäärä olisi noin 6-8 projektia vuodessa.
”Totta kai LVI-alan koulutuksesta on hyötyä, mutta ei se kuitenkaan ole tämän työn elinehto. Moni asia näkyy suunnitelmissa ja niiden mukaan töitä tehdään, mutta yhtenä käytännön esimerkkinä voisin mainita esimerkiksi putkireittien miettimisen ja merkkaamisen. Kun töitä tehdään eri taloyhtiöissä, silloin pitää olla myös valmis siihen, että putkireitti osuu johonkin hankalaan paikkaan tai jotain muuta tapahtuu. Silloin pitää olla mietittynä jo seuraava ratkaisu eikä aina siinä kelloa katsota.”
Vastuu ei pelota ja työssä voi pärjätä
Koillismaalla kasvaneella Kimmolla ei ole ollut vaikeuksia syttyä työhön. Työhön on totuttu ja asiat tehdään kuten on sovittu. Vaikka projektipäällikön työtehtävät saattavatkin kuulostaa maallikon silmissä pelottavilta ja vastuulliselta, Kimmon mukaan niistä pystyy suoriutumaan kelvollisesti. Välillä on tartuttava lapioon ja välillä pääsee helpommalla. Kyse on osaamisesta, työn priorisoinnista sekä kaikkien toimijoiden yhteispelistä. Ja lopussa kiitoksena on tyytyväinen asiakas.
”Paljon puhelin soi ja siihen vastataan pitkin päivää, mutta projektipäällikkönä on syytä pitää oma pää viileänä. Oma energia kannattaa suunnata oikeasti merkittäviin asioihin ja miettiä aina asioita myös toisen puolelta. Vapaa-ajalla pyrin tekemään sellaisia asioita ja harrastuksia missä ei tarvitse töitä miettiä.”
Omista työkavereista Kimmo nostaa esiin myynnin ja suunnittelun. Asiakkaiden ja maapallon pelastamisen kannalta järkevät ratkaisut mietitään yhdessä porukalla. Myös työmaalla työskentelevät asentajat ovat Kimmon työn ja onnistumisen kannalta ratkaisevia. Vasta-aloittaneet työntekijät tai vieraita kieliä puhuvat alihankkijat vaativat enemmän läsnäoloa työmaalla. Samaan aikaan pätevät tekijät kentällä pystyvät sopimaan asioita keskenään ja työt rullaavat silloin jouhevammin.
”Haluaisimme löytää pääkaupunkiseudulle tähän minulle työkaverin. Vaikka puhutaankin veden, ilman tai energian siirtämisestä tai muista hienoista teorioista, työ kyllä opettaa tekijäänsä. Projektipäällikkönä työpäivät ovat erilaisia ja niissä pääsee hyödyntämään monenlaisia taitoja. Voin luvata tähän mukaan hyppäävälle kaverille, ettei työpäivät ole ainakaan tylsiä.”
>> JÄTÄ TÄÄLTÄ MEILLE TYÖHAKEMUS JA TULE KIMMOLLE TYÖKAVERIKSI