Maalämpöä talvella, viileää kesäkuumalla

Julkaistu: 17 kesäkuun, 2022

TV:stä tutun Eiran jugendtalon lämmityskulut tippuvat kolmasosaan entisestä, kun se irtautuu kaukolämpöverkosta. Kesäkuumalla maalämpökaivot pitävät arvoasunnot miellyttävän viileänä.

Moni taloyhtiö on joutunut tänä keväänä pohtimaan, mikä on ekologinen ja hinnaltaan järkevä energiaratkaisu pitkälle tulevaisuuteen. Maaliskuussa 2022 Armfeltintie 12:n ylimääräinen yhtiökokous kokoontui päättämään siitä, lämpiäisikö Etelä-Helsingin Eirassa sijaitseva hieno kivitalo seuraavana talvena maalämmöllä nykyisen kivihiilellä tuotetun kaukolämmön sijaan.

Houkuttelevimman tarjouksen oli tehnyt kerrostalojen energiatehokkuusremontteihin erikoistunut Smart Heating Oy.  Smart Heatingin toimitusjohtaja Pertti Nissilä esitteli osakkaille, mitä hyötyjä noin 30 000 euroa asuntoa kohden maksava maalämpöinvestointi tulevaisuudessa tuottaisi. Järkiperusteita oli moneen lähtöön. Kaukolämmön hinta oli vuodessa noussut yli kolmanneksella. Maalämpöön siirtyminen pudottaisi talon vuotuista lämmityslaskua 66 prosentilla. Lämmityksen tuottamissa hiilidioksidipäästöissä pudotus olisi vielä suurempi, 75 prosenttia.

Huoltovarmuuskin paranisi, kun lämpöenergia hankitaan pääosin oman tontin uumeniin poratuista maalämpökaivoista. Kaukolämmön hinta tulee tulevaisuudessa nousemaan entisestään, kun venäläinen kivihiili on pikavauhdilla korvattava ekologisemmilla ja eettisemmillä energianlähteillä.

Helppo päätös yhtiökokoukselle

Hyvä uutinen oli myös se, että maalämpöjärjestelmän sivutuotteena vuonna 1914 valmistuneen jugendtalon seitsemän asuntoa saisivat viilennyksen kesän helteiden varalle.

”Päätös oli hyvin helppo”, kertoo Armfeltintien isännöitsijä Tomi Taskula.

Yhtiökokouksen päätös maalämpöön siirtymisestä oli yksimielinen.

Pari kuukautta myöhemmin ollaan jo kesän kynnyksellä, ja työt Armfeltintiellä ovat jo loppusuoralla. Satavuotiaan arvorakennuksen pihamaalle poratuista maalämpökaivoista kielivät vain maanpinnalle pilkistävät putkenpäät. Pian nekin katoavat näkyvistä, kun putkisto kaivetaan maan alle ja yhdistetään lämmönjakohuoneeseen asennettuun lämpöpumppuun.

Smart Heatingin LVI-asentaja Eero Ojala kantaa upouutta viilennyskonvektoria yläkerran asuntoon. Taloyhtiö oli viisaasti varautunut viilennysjärjestelmän rakentamiseen jo edellissyksyn putkiremontissa. Vesiputkien koteloissa oli sopivasti tilaa myös asuntoihin tuleville viilennysputkille.

”Ne asennettiin samalla, kun kaikki paikat olivat auki”, Taskula kertoo.

Valmis putkitus helpottaa Eero Ojalan työtä, ja asumismukavuutta parantava viilennys saadaan asuntoihin maalämpöjärjestelmän kylkiäisenä pienellä lisäinvestoinnilla.

Talo tähtenä Salatut elämät -sarjassa

Armfeltintie on monelle tv:stä tuttu. Keltainen kivitalo esiintyy Salatut elämät -sarjassa Amandan majatalona. Talon päätyminen tv-rooliin ei ole mikään ihme.

”Tämä on yksi Eiran hienoimpia taloja”, Tomi Taskula kehuu.

Huolella hoidettu pihapiiri halutaan pitääkin sellaisena.

”Valokuvasimme pihan ennen remontin alkua, ja sen jälkeen se laitetaan samaan kuntoon”, Taskula kertoo.

Kuukauden päästä kaikki on valmista, ja talo voidaan irrottaa kaukolämpöverkosta.  Isännöitsijä Taskula ei ole ensi kertaa maalämpöjärjestelmää käynnistämässä. Hänen isännöimänsä Katajaharjuntie 15 Lauttasaaressa irtautui Smart Heatingin avustuksella kaukolämpöverkosta kesällä 2021. Nyt kaksi muutakin Taskulan kerrostalokohdetta suunnittelee maalämpöinvestointia. 

Tomi Taskula kertoo, että maalämpöinvestointi on erityisen houkutteleva, jos talon lämpökeskus alkaa olla käyttöikänsä päässä. Usein tämän ikäluokan talot saavat myös täyden ARA:n energia-avustuksen.

”Takaisinmaksuaika lyhenee silloin entisestään”, Taskula toteaa.

Tämä oli tilanne myös Armfeltintiellä. Satavuotias arvokiinteistö Helsingin Eirassa on ehtinyt nähdä jo monta lämmitysjärjestelmää aina alkuperäisistä kakluuneista lähtien. Uuden sukupolven maalämpöjärjestelmä tuo asumismukavuutta parantavaa ja energiaa säästävää älyä lämmityksen säätöön. Lämmitystä optimoidaan huoneistojen lämpötila- ja kosteusanturien mittaustiedon perusteella, ja järjestelmä on Smart Heatingin ympärivuorokautisessa etävalvonnassa.

Vaivatonta kokonaispalvelua

Katajaharjuntien kokemusten perusteella Tomi Taskula osasi odottaa, että yhteistyö Smart Heatingin kanssa sujuu mallikkaasti, ja näin on myös käynyt. Urakoitsija on pitänyt asukkaat informoituna, ja työt etenevät sovitusti.

”Hienosti on hanke mennyt.”

Erityisesti isännöitsijä arvostaa vaivatonta kokonaispalvelua.

”Smart Heating on täyden palvelun talo. He tekevät laskelmat, hakevat ARA-tuet ja tarvittavat luvat”, Taskula kertoo.

Lauttasaaren kokemusten perusteella maalämpöjärjestelmälle luvattu energiansäästö toteutui täysimääräisenä ensimmäisenä käyttövuonna. Taskula voi luottaa siihen, että myös Armfeltintielle luvattu 16 000 euron vuosisäästö toteutuu, samalla kun talon asumismukavuus paranee.

”Meiltä häviävät yhtiövastikkeen nostopaineet.”

Millaisille taloyhtiöille maalämpöratkaisu sopii parhaiten?  Taskulan isännöimissä kohteissa on testattu nyt ääripäät, väljälle puistotontille rakennettu kerrostalo Lauttasaaressa ja seitsemän asunnon kivitalo Helsingin keskusta-alueella. Takaisinmaksuaika on kohteesta riippuen 10-15 vuotta.

”Tämä on pienemmällekin yhtiölle järkevä ratkaisu, tehdäänhän maalämpöjärjestelmiä myös suureen osaan uusista omakotitaloista.”

Armfeltintiellä päästään nauttimaan entistä pienemmästä lämpölaskusta ja viilennyksen mukavuudesta jo kesällä 2022.

”Me olimme hyvään aikaan liikkeellä”, Taskula toteaa.

Smart Heatingin toimitusjohtaja Pertti Nissilän mukaan Ukrainan sota ja fossiilisten polttoaineiden raju hinnannousu ovat tuoneet vauhtia vihreään siirtymään.

”Puhtaat lämmitysmuodot kiinnostavat nyt ennennäkemättömän paljon”, hän kertoo.

Monen maalämpötoimittajan tilauskirjat ovatkin nyt täynnä. Smart Heating sai lisää vauhtia kasvuun, kun kotimainen perheyhtiö Halton Group sijoitti yritykseen.  

”Lisäresursseilla olemme voineet kasvattaa tuotantomääräämme. Taloyhtiöiden kannattaa ottaa rohkeasti yhteyttä ja pyytää maksuton energiakartoitus asiantuntijoiltamme”, Nissilä vinkkaa.

Teksti ja kuvat: Petja Partanen

Salatut elämät -sarjan Majatalo Amanda on tosielämässä arvokiinteistö Helsingin Eirassa. Heinäkuussa 2022 talo irtoaa kaupungin kaukolämpöverkosta, kertoo isännöitsijä Tomi Taskula.

Smart Heatingin Eero Ojala asentaa viilennyskonvektoria yläkerran asuntoon.

Maalämpökaivojen poraus on siistiä hommaa. Kompakti porakone ajettiin tontille kapeasta pihaportista pihaa murjomatta.