Asunto Oy Katajaharjuntie 15 poistuu kaukolämpöverkosta

Julkaistu: 19 helmikuun, 2021

Merellisessä ympäristössä Helsingin Lauttasaaren Katajaharjunniemellä sijaitseva Asunto Oy Katajaharjuntie 15 on tehnyt ekologisen taloudellisen päätöksen ja irtaantuu kaukolämpöverkosta.

1960-luvun lopulla rakennettu 24 asunnon 4 kerroksinen talo on lämmitetty alkuvaiheessa öljyllä ja myöhemmin se on liitetty kaukolämpöverkkoon. Nyt taloyhtiö päätti toteuttaa energiaremontin, jossa tehdään poistoilmanlämmöntalteenotto ja maalämpö, sekä samalla asennetaan katolle aurinkosähkövoimala. Valtio tukee tällaisia energiaremontteja 25 %:lla investoinnista.

Poistoilmanlämmöntalteenotto toteutetaan kanavoimalla 7 vanhaa poistoilmahormia kahdelle Retermia lämmöntalteenottopatterilla varustetulle poistoilmapuhaltimelle. Lämmöntalteenoton rooli lämmitysjärjestelmässä on merkittävä, se vähentää energiakaivojen määrää verrattuna pelkkään maalämpöön. Ja on sanomattakin selvää, ettei maalämmöllä tuotettua lämpöä kannata puhaltaa entiseen malliin poistoilman kautta harakoille. Tontille porataan 5 kpl 300 m syviä energiakaivoja. Kesäaikana kun lämmitystarvetta ei ole, poistoilmasta saatavalla hukkalämmöllä palautellaan energiakaivojen lämpötilaa tulevaa lämmityskautta varten. Lämmitysprosessia ohjaa älykäs rakennusautomaatio.

Taloyhtiössä asuva hallituksen puheenjohtaja Vesa Tarvainen kouluttautui energiaexpertiksi ja perehtyi vanhan kerrostalon energatehokkuuden parantamiseen. Lämmöntalteenotto ja maalämpö osoittautuivat erittäin tehokkaaksi ratkaisuksi ja siihen lisättiin vielä aurinkosähköjärjestelmä. Taloyhtiön lämmityksen hiilidioksidipäästöt pienenevät tällä ratkaisulla 76 %, 60185 kg, joka vastaa 376157 km henkilöautolla ajoa joka vuosi. Tämä on suurin yksittäinen ilmastoteko, jonka taloyhtiö voi tehdä. Säästö lämmityskuluissa on yli 60 % verrattuna kaukolämpöön.

Smart Heating Oy on cleantech-alan kasvuyritys, joka toteuttaa kiinteistökohtaisia älykkäitä poistoilman lämmöntalteenotto- ja maalämpöjärjestelmiä yksittäisille taloyhtiöille, kiinteistöyhtiöille sekä julkishallinnon toimijoille.

Smart Heating Oy:n päätuote älykäs poistoilman lämmöntalteenottojärjestelmä voidaan toteuttaa kiinteistöissä jo olevan kaukolämmön rinnalle tai yleistyvän käytännön mukaisesti kohde voidaan irrottaa kokonaan kaukolämpöverkosta maalämpöä hyödyntämällä. Hybridilämmitysjärjestelmän oheen voidaan asentaa myös kesäajan viilennysjärjestelmä.

Pyydä maksuton energiakartoitus taloyhtiöllenne:

Arto Nissilä

0400 849 828

arto.nissila@smartheating.fi