Energiaremontista vipua taloyhtiön vastikepaineisiin!

Julkaistu: 29 kesäkuun, 2023

Poistoilman lämmöntalteenotolla ja maalämmöllä voidaan saavuttaa jopa 70 prosentin säästöt taloyhtiön lämmityskustannuksiin.

Kaukolämmön hinta on kokenut ennen näkemättömän nousun ja puhdasta lämpöenergiaa on alettu arvostaa yhä enemmän. Vihreä siirtymä ja taloudellisuus kulkevat vahvasti rinnakkain.

– Monelle saattaa silti tulla yllätyksenä, millainen säästöpotentiaali on poistoilman lämmöntalteenotossa, Pertti Nissilä Smart Heating Oy:stä sanoo. 

Lämpöenergian tuhlaaminen poistoilman kautta taivaalle kannattaa lopettaa. On yleistä, että 1960–2000 rakennetuissa kerrostaloissa ilmanvaihto on vain koneellinen poisto. Tehokas lämmön talteenottolaitteisto kierrättää poistoilman lämpöenergian takaisin patteriverkoston ja käyttöveden lämmityksen tarpeisiin. 

– Smart Heatingin älykkään poistoilman lämmöntalteenoton avulla lämmityskustannuksiin syntyy säästöä noin 40 prosenttia, Nissilä kuvailee. 

Maalämpö on esimerkki edullisesta ja omavaraisesta lämmitysmuodosta. Jos tontille mahtuu riittävästi porakaivoja, kiinteistö voidaan irrottaa kokonaan kaukolämmöstä.

– Jos talossa on koneellinen poistoilmanvaihto, maalämpöä suunnittelevan taloyhtiön kannattaa toteuttaa myös poistoilman lämmöntalteenotto, jolloin maalämpökaivoja tarvitaan vähemmän.

– Yhtenä variaationa maalämpö voidaan toteuttaa myös kaukolämmön rinnalle. Tämä on yleistyvä trendi etenkin Helsingin kantakaupungin alueella, missä on paljon vanhaa rakennuskantaa ja ahtaat tontit.

Kesäajan viilennyksen tarve lisääntyy

– Viilennys voidaan toteuttaa niin, että edullinen viilennysenergia otetaan maalämpökaivoista tai viilennetään ainoastaan poistoilmalämpöpumpun avulla. Jälkimmäiseen Smart Heating on patentoinut menetelmän, joka on helsinkiläisessä taloyhtiössä toimivaksi todettu, Nissilä kertoo.

Älykäs automaatio ohjaa Nissilän mukaan eri lämmityslaitteita edullisuusjärjestyksessä. 

– Taloyhtiön väki saa käyttöönsä Smart Heating -mobiilisovelluksen, josta on helppo seurata lämmitysjärjestelmän toimintaa ja säästettyjen eurojen kertymistä.

Smart Heating Oy on toteuttanut jo yli 100 energiaremonttia taloyhtiöihin. Yhtiö tarjoaa kokonaistoimituksen suunnittelusta toteutukseen ja ylläpitoon saakka.